Istražujemo nacrt predloga investicija za 2019 – Izgradnja gondole na Zlatiboru

Planirane investicije na Zlatiboru za 2019. godinu više od 5 i po miliona EUR

Za izgradnju “Gold Gondole Zlatibor“ prema nacrtu predloga investicija za 2019. godinu u opštini Čajetina, predviđeno je preko 1.5 mil. EUR.

Predpostavljamo da je to jedna rata za gondolu, od ukupne cene u iznosu 13 mil EUR, koji inače opština Čajetina sama finansira. U ovu cenu nije uključeno održavanje “JP Gold Gondola“, čiji je osnivač takođe opština Čajetina.

Javno preduzeće Gold Gondola, osnovano je 06. januara 2016.godine, odlukom Skupštine opštine Čajetina, finansira se subvencijama Opštine Čajetina i svih njenih građana, sa iznosom od oko 120.000 EUR godišnje.

Ono što se tačno zna je to, da se ne zna završetak izgradnje i puštanje u rad gondole na Zlatiboru, problemi su vezani za zemljište preko kojeg bi trebalo da prelazi gondola. Gondola je zamišljena da poveže centar Zlatibora sa vrhom Tornik, koje je jedino uređeno skijalište na Zlatiboru i koje održava JP Skijališta Srbije. Treba imati u vidu i da je prošle godine osnovan “Park prirode Zlatibor“, preko kojeg bi takođe prelazila gondola. Koordinatorka te studije Dragana Petraš, prostorni planer u ovom zavodu, najpre oko gondole kaže da je odobreno sve ono što je u tome već bilo po planu opštine Čajetina.(Preuzeto: Politika/Autor: Branko Pejović)

Osim što Opština Čajetina i svi njeni građani finansiraju izgradnju Gold Gondole, takođe godišnje finansiraju i održavanje ovog Javnog preduzeća, tekuće troškove, nabavku razne opreme, nabavku stručne literature, mnogobrojne prezentacije, službena putovanja, premije, naknade i osiguranja zaposlenih, izradu i održavanje sajta, razne reklame i prezentacije na društvenim mrežama i tako dalje i sve više.

Javno preduzeće Gold Gondola je osnovano u cilju obavljanja delatnosti od opšteg interesa, a odnosi se na prevoz putnika u kopnenom saobraćaju (prevoz uspinjačama, žičarama i ski liftovima). Osim navedene delatnosti, javno preduzeće će se baviti, ovo je interesantno, trgovinom u smislu suvenira, brze hrane i sportske opreme, smeštajem, ugostiteljskim uslugama, uslugama reklame i medijskog predstavljanja projekta, turističkim aranžmanima, sportsko-rekreativnim obrazovanjem i zabavnim sadržajima.

Ako je ovo gore sve tačno, postavlja se pitanje šta onda da radi i čemu da se nada običan, mlad čovek, koji ima želju da ostane i da radi u svom mestu. Čime da se bavi, kako da preživi, ako će se svim i svačim baviti jedno javno preduzeće, čiji je osnivač država ili opština, koji naravno imaju sredstava za ulaganje. Kao što je poznato, ali ne svima i jasno, je to, da predstavnici Opštine ne ulažu svoj novac, nego novac svih građana. Lako je ulagati narodni novac i kupovati opremu, automobile, računare i putovati po svetu i trošiti narodni novac. Kome je do biznisa neka napusti javnu funkciju i sam/a započne biznis. I onda, posle nekog vremena se pokaže da li zna da radi ili ne.

Da nastavimo, Javno preduzeće trenutno ima 9 zaposlenih lica, direktor, tri radnika na neodređeno i pet na određeno. Za narednu godinu je u planu da uposli još radnika.

Takođe, planirano je i da se plate, odnosno naknade članovima Nadzornog odbora i predsedniku Nadzornog odbora, povećaju skoro duplo naredne godine i iznosiće 104.000 dinara, odnosno 52.000 dinara.

Pogledajte slike ispod

 

Ceo dokument o troškovima ovog javnog preduzeća možete pogledati Kumulativni izveštaj za period 1.1.2018-30.9.2018.

 

U toku naredenih dana, tačnije do 5.12.2018. godine istražujemo interesantne informacije o pojedninim predloženim investicijama za 2019. Opštine Čajetina.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest