U galeriji “Reflektor“ otvaranje samostalnih izložbi

Galerija “Reflektor“ Vas poziva na otvaranje samostalnih izložbi Nade Arnaut i Aleksandra Jevtića.

 Otvaranje izložbi je u petak 19. aprila u 19 časova.

 

Izložba Point of perception / Tačka opažanja

Izložba je koncipirana kroz zamisao da se fokus umjetničkog rada postavi na pitanje procesa njegovog nastanka, kao bitnijeg fenomena od njegove materijalne pojavnosti. Pod umjetničkim radom, podrazumijevam rad u smislu mentalnog i fizičkog napora. Umjetnički rad se ne reflektuje u ideji  gotovog proizvoda, odnosno njegove pojavnosti u materijalnom smislu, već u  termodinamičkom smislu (količina energije prebačena iz jednog stanja u drugo), izuzimajući ekonomsko značenje  (mjera obavljenog posla, odnosno izvršenog rada).

Na izložbi su predstavljeni radovi, odnosno fotografije, instalacije i objekti nastali u protekle dvije godine.

 

Izložba Na posao

Inspirisan kompjuterskim igricama, Aleksandar transponuje iskustvo kretanja kroz nivoe igre u statičnost dvodimenzionalnog crteža, objedinjujući ove elemente u čvrstoj i stabilnoj strukturi. Kadar je kartografski, zamrznut, pauziran, izdignut na svojevrsnu metapoziciju, izvan promeljivosti. Poziva nas na šetanje kroz uzane prolaze, koji podsećaju na lavirint, bez početka i kraja, bez ucrtanog puta, ili predviđenih odmorišta. Taj svet nema periferiju i centar, nema gradaciju, ravnomeran je i ravnopravan, obitava izvan pojmova konkurencije, tenzije i dinamičnosti rivaliteta. Sve je u njemu jednakovredno i jednakoprisutno.

Fantazija, kao jedna od osnovnih karakteristika ovih radova, proizilazi iz urbane i paganske umetnosti istovremeno. Aleksandar je u stalnoj potrazi za mitskim, magičnim i obrednim. Njegova fascinacija onim što prevazilazi vidljivo pronalazi svoj put kroz primitivno i moderno sa podjednakom lakoćom. U tom smislu shvaćen, njegov rad posmatraču nudi mape jednog mističkog sveta, koji koegzistira sa poznatom svakodnevicom, ali je vidljiv samo odabranima.

Jelena Nikolić

 

Izvor: Galerija Reflektor

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest