I deo: Zašto kasni i koliko košta informisanost građana opštine Čajetina i Zlatibora

Ovo je I deo priče o medijskom mraku.

Predsednik opštine Čajetina je na osnovu članova 17. i 19. Zakona o javnom informisanju i medijima, uputio Javni poziv za učešće na konkursu opštine Čajetina za obezbeđivanje sredstava iz budžeta opštine Čajetina za 2019. godinu za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja. Slika 1.

Slika 1

Rok za učešće na ovom konkursu istekao je 27. februara 2019. godine. A još uvek nije objavljeno putem kojih kanala informisanja će građani opštine Čajetina moći da budu blagovremeno obavešteni o zbivanjima na teritoriji opštine Čajetina i preko kojih projekata.

U pisanom odgovoru kada, ko i kako će građane informisati o svim zbivanjima na lokalu, dobili smo informaciju, od službe odnosi sa javnošću opštine Čajetina, “da je procedura u vezi sa Javnim pozivom za ucesce na konkursu za sufinansiranje projekata kojima se ostvaraju javni interes iz oblasti javnog informisanja na teritoriji opstine Cajetina u 2019. godini, jos uvek u toku.“

Do kraja 2019. godine ostalo je još 7 meseci. Da li neko zaista veruje da će biti blagovremeno informisan?
U nastavku još informacija o samom konkursu.
Predmet konkursa – izbor projekata iz oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Čajetina, putem štampanih, radio, televizijskih i elektronskih medija.
Projekti treba da su namenjeni javnom informisanju stanovnika opštine Čajetina o zbivanjima na lokalnom nivou, odnosno o radu organa opštine Čajetina, o zbivanjima u obrazovanju, o zdravlju ljudi, privredi, ljudskim pravima, zaštiti dece i omladine, o razvoju demokratije, unapređivanju pravne i socijalne države.
Izdvojeni iznos iz budžeta je 16.000.000,00 RSD, ili oko 130.000 EUR.
Cilj konkursa – je istinito, pravovremeno, nepristrasno i potpuno informisanje svih građana na teritoriji opštine Čajetina o svemu što se odnosi na vršenje vlasti na lokalnom nivou, o delatnostima od javnog interesa, o radu ustanova i drugih subjekata koji se finansiraju iz budžeta opštine Čajetina, o zbivanjima i događajima u javnom sektoru, o slobodi izražavanja ideja i mišljenja, slobodnog razvoja nezavisnih i profesionalnih medija, odnosno o svemu o čemu javnost ima opravdan interes da zna.
Ceo tekst konkursa možete pročitati ovde Konkurs za medije 2019

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest