Napad na medijski portal “VRH vesti“ od strane hakera i domaćih izdajnika

Kako bi sprečili dalji nastavak hakerskog upada na portal vrhvesti.rs, a u cilju sprečavanja bilo kakve zloupotrebe portala od strane trećih lica, podneta je krivična prijava protiv NN lica. Prijava je podneta Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, Odeljenje za visokotehnološki kriminal u Republici Srbije. Tužilaštvu je prosleđeno deo dokumentacije o pokušaju upada na medijski portal vrhvesti.rs.

Poslednjih meseci medijski portal Vrh vesti trpi veliku količinu nadolazećih internet pretnji, a u cilju da se ugrozi suverenitet, integritet, objektivnost i nezavisnost medijskog portala, kako na nivou pružanja informacija iz cele Srbije, tako i na pružanju informacija na lokalnom nivou.

Portal vrhvesti.rs je osnovan prošle, 2018. godine i radi na teritoriji opštine Čajetine. Cilj portala je da obavesti i pruži informacije, građanima sa teritorije opštine Čajetina i građanima koji žive na turističkom mestu Zlatibor i okolnih sela, da ukaže na ono šta se dešava u opštini, od dnevnih informacija do informacija koja su od javnog značaja za građane koji žive u opštini Čajetina. Do sada smo imali nezvanične razgovore sa predstavnicima opštine Čajetina, teme su bile o izveštavanju, informisanju, o pisanju na određene teme, o tome kako mi ne znamo kako funkcioniše sistem odluka u opštini Čajetina, o tome kako mi, kao predstavnici građana ne znamo da tumačimo zakone, “građanske“ budžete, o tome kako ih “pretrpavamo“ pitanjima o javnom značaju i sve ostalo što njih iritira i muči.

Mesecima su e-mail-ovi redakcije i odgovornog urednika puni obaveštenjia o pokušaju upada na portal vrhvesti.rs.

Da su u pitanju hakeri i sile strane agenture, poznato nam je po tome što su pokušaju da se pristupi portalu vrhvesti.rs, IP adrese kompijutera iz inostranstva, iz krajeva celog sveta. Slika 1.

Slika 2: Screenshot

Da su u pitanju i domaći izdajnici, koji pokušavanju da “upadnu“ na portal, pretpostavljamo po tome što su za upad na portal vrhvesti.rs korišćeni za pristupne podatke, za “username“, podaci sa sajta, reči kao što su e-mail-ovi redakcije, naziv portala i slične reči koje se tiču samog portala. Slika 2.

 

 

Slika 2: Screenshot

 

Od tužilaštva očekujemo adekvatan i brz odgovor, na ugrožavanje portala vrhvesti.rs. I nećemo odustati od daljeg rada i objavljivanja činjenica koje se tiču građana.

 

Odgovorni urednik medijskog portala Vrh vesti,

Dragan Graovčević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest