Obuke za uzbunjivače na Zlatiboru

Stalna konferencija gradova i opština, organizuje jednodnevnu regionalnu obuku na temu “Uzbunjivanje i zaštita uzbunjivača“ koja će biti održana u četvrtak, 7. novembra, na Zlatiboru, u Hotelu Olimp, sa početkom u 10 časova.

Cilj ove obuke je unapređenje znanja službenika u lokalnoj samoupravi koji se bave upravljanjem ljudskim resursima iz oblasti uzbunjivanja i zaštite uzbunjivača.

Slika: Ilustracija

SKGO u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) i Kancelarijom Saveta Evrope sprovodi drugu fazu projekta „Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi“ uz finansijsku podršku Evropske unije i Saveta Evrope, a u okviru kog se organizuje ova obuka.

Uzbunjivač, izraz je za hrabrog pojedinca koji iz visoko moralnih razloga odlučuje da, uz rizik po sopstvenu karijeru, javno progovori o nezakonitim ili neetičkim delima nadređenih mu pojedinaca. Individualac je zaposlen u nekoj instituciji i koji odaje određenu nelegalnu aktivnost te organizacije obično trećoj strani koja se nalazi van te organizacije i koja može da preduzme mere protiv te aktivnosti. Postoje tri vrste uzbunjivanja: spoljašnje (odgovornim državnim organima), unutrašnje (nadređenima u okviru organizacije) i uzbunjivanje putem medija. Postoje dve vrste dokaza uzbunjivača: dokazi koji uzbunjivači poseduju i dokazi na koje ukazuju, a organ kojem se obraća tek mora da prikupi. izvor Vikipedija.

Poznati uzbunjivač, u svetu, je Edvard Snouden. Edvard Snouden je postao međunarodna ikona uzbunjivanja nakon što je objavio podatke o masovnom nadzoru koje je sprovodila NSA.

 

Izvor: Stalna konferencija gradova i opština

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest