GTIN identifikacija, QR kod i drugo. Pojašnjenje za trgovce i ostale

Za sve trgovce koji imaju nedoumice oko novog zakona, malo pojašnjenja. Mi smo danas pozvali Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i rekli su da na deklaraciji morate da imate neku mašinski čitljivu oznaku, bilo šta, samo da se ima (GTIN id, QR kod ili drugo), a ni sami ne znaju koja oznaka je za šta i za koga namenjena. Živimo u državi gde niko ni za šta ne odgovara.

Te mašinske oznake su crne šare, raznih oblika, linije, kockice i slično, u te oznake su generisane određene informacije o određenom proizvodu ili firmi. Te informacije se odnose na vaš proizvod ili firmi sa kojim trgujete na tržištu.

Koje oznake ćete vi koristiti zavisi od vas, proizvođača.

Problemi i nedoumice. Za koji vid oznake se odlučiti?

Ako vaš proizvod, firmu predstavljate na internetu, onda je bolje, jeftinije, brže i jednostavnije da koristite QR kod. Ispod imate pojašnjenje kako se to radi.

Ako vaš proizvod, firmu nemate na internetu, nemate šta da generišete i onda morate da koristite GTIN identifikaciju, ili nešto drugo. Problem je u tome, što se ta identifikacija plaća i to je skupo za održavanje, za male firme, za male proizvođače koji posluju sa nekim proizvodom. Plaća se ulistavanje proizvoda u sistem, a plaća se i godišnje održavanje vaših proizvoda u sistemu.

GTIN identifikacija ili u narodu poznato kao bar kod

GTIN se koristi da jedinstveno identifikuje trgovinsku jedinicu, koja je proizvod ili usluga, koja ima cenu, koja se može naručiti ili fakturisati u bilo kojoj tački u lancu snabdevanja, bilo na kasi, u skladištu, u elektronskom katalogu ili bilo gde drugo.

Svaka trgovinska jedinica koja se razlikuje od druge, obeležena je zasebnim, sopstvenim GTIN-om. Njihova glavna funkcija je da obezbede način za jedinstvenu identifikaciju proizvoda ili usluge, tako da pomoću baze podataka možete doći, npr., do informacije o ceni robe, praćenju prodaje, potvrdi isporuke ili identifikaciji naloga – i sve to, u bilo kojoj tački u lancu snabdevanja i sa bilo kog mesta u svetu.

GTIN brojevi obezbeđuju tačnost, brzinu i efikasnost milionima kompanija širom sveta, u svim oblastima savremenog poslovanja.

Napomena: Važno je napomenuti da GTIN identifikacija nije obavezna u primeni za trgovce. Prvo zato što se plaća, a drugo zato što zakon daje mogućnost izbora koju oznaku ćete vi koristiti.

Važno: Organizacija u Srbiji koja dodeljuje bar kodove je GS1. To je jedina organizacija koja dodeljuje bar kodove. Ne nasedajte na neke priče i ne dozvolite da vas neko prevari.

QR kod

A ako vas zanima otkud to “QR”,  u pitanju je skraćenica od “Quick Response”. QR kodovi su znatno pametniji jer mogu sadržati znatno više podataka u odnosu na tradicionalne barcode-ove, a zauzimaju daleko manje prostora. Isto tako, mašine mogu mnogo brže pročitati QR kodove, bez obzira na to što nose veliku količinu informacija. 

Napomena: Važno je napomenuti da QR kod nije obavezan u primeni za trgovce. Ali je bolje da njega koristite, prvo zato što je besplatan, drugo zato što možete sami da ga napravite.

Pravljenje QR koda za vaš proizvod se radi tako što vaš proizvod mora da postoji na internetu, u bilo kojoj formi. Nađete na internetu “QR free generator“ kopirate link vašeg sajta, facebook strane, twitter ili instagram naloga, kupona, google kontakta ili čega god, potom ga nalepite u prazno polje i kliknete na „Generate“ i QR kod je gotov, kliknete na “download“ ili “preuzmi“, i sačuvajte ga na računaru. Odnesite u štampariju da odštampate i počnite da lepite po deklaracijama.

Slika: Ilustracija

U skladu sa Zakonom o trgovini („Službeni glasnik RS“, br. 52/2019) od 31. januara 2020. godine počinje da se primenjuje odredba člana 34. stav 8. ovog zakona kojom se propisuje da roba u trgovini na malo mora biti označena mašinski čitljivom oznakom (GTIN identifikacijom, QR kodom i dr.).

Slobodno ih pozovite za sva pojašnjenja i dodatne informacije obratite se Sektoru za trgovinu, usluge i politiku konkurencije, kontakt 011/ 362 21 13 i 011/ 361 96 91, maja.petrovic@mtt.gov.rs 

Ne plašite se. Mislite svojom glavom.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest