Kome, kako, gde i koliko? “Građanski budžet “ za 2020 godinu opštine Čajetina

Opština Čajetina je dana 20. januara 2020. godine objavila dokument “Građanski vodič kroz odluku o budžetu za 2020 godinu“.

Učestvovanje u budžetskom procesu i ove godine, od strane građana je nikakav, a opštinski budžet se upravo odnosi, u stvari trebalo bi da se odnosi na građane koji žive na teritoriji opštine Čajetina i Zlatibora. Budžet treba da bude namenjen njima. Ovde se vidi ko je glavni učesnik u budžetskom procesu, a dalje u tekstu se vidi i ko su glavni potrošači ovog budžeta.

Ukupni javni prihodi i primanja opštine Čajetina iznose  2.077.000.000 dinara (slovima: DVE MILIJARDE I SEDAMDESETSEDAM MILIONA DINARA) ili negde oko 17.500.000 eura. Slika 1.

Slika 1

Kao i prethodnih godina, najviše novca, više od polovine budžeta opštine Čajetina i svih građana koji žive na toj teritoriji, se potroši na:

 • Kapitalne stvari (izgradnju novih ili održavanje postojećih objekata, nabavku opreme, mašina, zemljišta i slično)
 • Korišćenje roba i usluga (stalne troškove, putne troškove, usluge po ugovoru, specijalizovane usluge, troškove materijala i tekuće troškove popravke i održavanje)
 • Rashodi za zaposlene (predstavljaju sve troškove za zaposlene, kako u upravi, tako i kod budžetskih korisnika)

Prihodi i primanja, šta se promenilo u odnosu na 2019. godinu?

Ukupni prihodi i primanja opštine Čajetina u 2020. godini, su se smanjili u odnosu na budžet za 2019. godinu. Slika 2.

Slika 2

Troškovi, šta se promenilo u odnosu na 2019. godinu?

Ukupni troškovi opštine Čajetina u 2020. godini, su se smanjili u odnosu na budžet za 2019. godinu. Slika 3.

Slika 3

Više se novca troši za:

 • rashodi za zaposlene, troši se više za 2.774.085 dinara
 • socijalna pomoć,troši se više za 6.250.000 dinara. Rashodi za socijalnu pomoć su drastično povećani u odnosu na prošlu godinu. Iako se zna da su prošle godine smanjeni rashodi za socijalnu zaštitu za 398.000 dinara. Izborna godina.
 • subvencije,troši se više za 32.999.000 dinara. Nije definisano za koga se troše subvencije. Kome, čemu, kako, koliko? Pitanja bez odgovora. Izborna godina. Subvencije su prošle godine bile samo 3.200.000 dinara.
 • ostali rashodi, troši se više za 3.803.392 dinara. Šta predstavljaju ostali rashodi niko ne zna. Kome, čemu, kako, koliko? Pitanja bez odgovora. Izborna godina.
 • sredstva rezerve, troši se više za 18.110.000 dinara. Kome, čemu, kako, koliko? Pitanja bez odgovora. Izborna godina.

Živimo u državi, opštini, gde vreme prolazi, a niko ne odgovara.

Rashod budžeta

Programa ima ukupno 17.  Iz ovih programa se vidi da su najveća izdvajanja za Komunalne delatnosti, Razvoj turizma, Organizacija saobraćaja i saobraćajna infrastruktura, Razvoj sporta i omladine i Opšte usluge opštinske samouprave. Slika 4.

I ove godine u budžetu opštine Čajetina, nije odvojen ni jedan jedini dinar za energetsku efikasnost i obnovljivi izvor energije.

Slika 4

Rahodi budžeta po direktnim i indirektnim korisnicima. Slika 5

Slika 5

Najvažniji kapitalni projekti opštine Čajetina

To su projekti koji traju iz godine u godinu, neki se završe, a neki i neće uskoro. Slika 6.

Slika 6
 • I dalje će građani opštine Čajetina i Zlatibora finansirati izgradnju gondole. A gradi se već, ko da je “Skadar na Bojani“.
 • Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda je uveliko trebalo da radi, Izgleda da se nigde ne žuri, bitno je da se nešto dešava.
 • Kupovina sportskog objekta na Zlatiboru, kupljena prošle godine. Za čega sad pare, možda održavanje, možda pranje para, ko zna.
 • Izgradnja vodovoda “Sušičko vrelo“ koliko se godina gradi, da ne preteraju sa cevima, stići će do Tokija.
 • Nova kapitalna investicija, koja nikom nije jasna, izgradnja sportske svlačionice. Kome, čemu, gde? Toliko je glupo da je možda i relano.

I na kraju, Najvažniji projekti opštine Čajetina od interesa za lokalnu zajednicu

Na red su došli, kao i svake godine, projekti koji su od interesa za lokalnu zajednicu, odnosno za ljude, građane i građanke, koji žive i rade na teritoriji opštine Čajetina i Zlatibora i svih ostalih okolnih sela.

Na početku teksta na slici 1., se vidi da su i građani opštine Čajetina imali nekakav minimalni udeo u formiranju budžet opštine.

Na teritoriji opštine Čajetina živi, prema popisu iz 2011. godine, ukupno 14.745  stanovnika, koji bi hteli i voleli da učestvuju u formiranju značajnih projekata koji se tiču njihovog života u svojoj opštini, odnosno mesnoj zajednici.

Na sledećoj prezentaciji pogledajte koji su to projekti. Slika 7

Slika 7

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest