Zašto se nova upravna zgrada KJP “Zlatibor“ gradi na Zlatiboru

Opštinska uprava opštine Čajetina raspisala je javnu nabavku za izgradnju nove Upravne zgrade za Komunalno javno preduzeće “Zlatibor“ na Zlatiboru.

Slika: Lokacija za izgrdnju nove upravne zgrade KJP “Zlatibor“/ Foto: Vrh vesti

U konkursnoj dokumentaciji se navodi da se radi o radovima na izgradnji upravne zgrade KJP “Zlatibor“, sa radionicom i pratećim objektima.

Maniri svake autokratije* pa i ove u opštini Čajetina su iznenadne i ničim utemeljene odluke, u ovom slučaju to je odluka za izgradnju nove Upravne zgrade Komunalnog javnog preduzeća “Zlatibor“ na Zlatiboru.

Posle ove odluke postavljaju se pitanja, ali bez odgovora:

  • Kako  će izgledati nova Upravna zgrada KJP “Zlatibor“?
  • Kad je bio, ako je uopšte bio raspisan konkurs za arhitektonsko rešenje nove upravne zgrade KJP “Zlatibor“?
  • Da li su i kada su građani imali priliku da daju mišljenje o novom izgledu upravne zgrade KJP “Zlatibor“?
  • Da li su i kada su građani imali priliku da daju svoje mišljenje o novoj lokaciji za novu upravnu zgradu KJP “Zlatibor“?
  • Da li će građani i turisti morati svaki dan da u svojoj neposrednoj blizini budu izloženi neprijatnim mirisima i izgledom Komunalnog javnog preduzeća Zlatibor?
  • Zašto su se autokrate* u opštini Čajetina odlučile za lokaciju na Zlatiboru, a ne u Čajetini?

Ono  što se zna i može da se proveri u konkursnoj dokumentaciji je da se sve već unapred zna! Zna se koliko treba vrata i prozora, koliko ima zidova za gletovanje i krečenje, koliko treba tajmera i senzora za spoljno osvetljavanje objekta i tako dalje. Znači, zna se kako će i izgledati nova upravna zgrada KJP “Zlatibor“, spolja i iznutra.

Postavljaju se pitanja, zašto građani ništa o ovome ne znaju? Ko, kako i zašto drži građane Čajetine i Zlatibora u mraku? Čime su građani to zaslužili?

Interesantna je i lokacija koju je ova autokratska vlast u opštini Čajetina izabrala za izgradnju nove Upravne zgrade KJP “Zlatibor“. Na odabranoj lokaciji trenutno se nalazi pretovarna stanica za otpad, koji se skuplja na teritoriji opštine Čajetina i Zlatibora i kamionom prebacuje na deponiju “Duboko“ u Užicu.

Slika: Sa desne strane puta je lokacija za izgradnju nove upravne zgrade KJP “Zlatibor“, a levo je deponija na Zlatiboru /Foto: Vrh vesti

Odabrana lokacija se nalazi na putu za železničku stanicu “Semegnjevo“, istoimeno zlatiborsko selo, na tom putu se nalaze i zlatiborska kupališta, koja su leti veoma posećena. U blizini te lokacije nalaze se i naselja Obudojevica i Zova. Pre par godina pisana je peticija za izmeštanje pretovarne stanice i deponije sa te lokacije, koja se nalazi tik uz put i koja se nalazi na jednom prelepom mestu na Zlatiboru. Takva pretovarna stanica i deponija (slika 1, slika 2) svojim neprijatnim mirisima i neprijatnim izgledom kvare prirodnu sredinu i narušavaju celokupan izgled turističkog mesta Zlatibor.

Da li će i ova zgrada svojim izgledom  i upotrebom još više doprineti da se poznati zlatiborski krajolik unazadi, ostaje da se vidi, a mi ne sumnjamo u to.

Slika 1: Pretovarna stanica na Zlatiboru/Foto: Vrh vesti
Slika 2: Deponija prekoputa pretovarne stanice na Zlatiboru/Foto: Vrh vesti

*AutokratijaOblik vladavine u kojem jedan čovek ima neograničenu vlast.

*Autokrata – Neograničeni vladar, diktator, samovladar. Autokrata se često nalazi na čelu grupe ljudi koja zajedno sprovodi vlast. Iako on na vlast može doći na legitiman način, nakon što osvoji izbore, u praksi uglavnom to se dešava na prinudan način. Autokrata ima kompletnu vlast i njegove odluke nisu ograničene nikakvim zakonima, niti pravnim okvirima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest