Socijalno ugrožena lica na teritoriji opštine Čajetina

Rukovodstvo opštine Čajetina nema tačnu informaciju koliko ima socijalno ugroženih lica na teritoriji opštine Čajetina.

Šta znaju u opštini Čajetina, znaju da je ukupan broj podnetih zahteva predsedniku opštine Čajetina za isplatu novčane pomoći u 2019. godini bio 708 pojedinačan zahtev, to je mesečno u proseku 59 pojedinačnih zahteva.

Činjenica je da preko 700 ljudi godišnje podnese zahtev i da im je potrebna novčana pomoć. Broj od preko 700 podnosilaca zahteva je veliki, to je kao da stanovništvo nekoliko sela, čajetinske opštine zajedno podnesu zahtev za novčanu pomoć, a inače opština Čajetina je čuvena kao jedna od razvijenijih opština u Srbiji.

Ako želite da ostvarite neku vrstu novčane pomoći od opštine Čajetina, a iz budžeta Republike Srbije, a preko Centra za socijalni rad, morate da podnesete zahtev za novčanu pomoć, koja se podnosi direktno predsedniku opštine Čajetina. Takođe navodimo da ne znači da će svaki zahtev za novčanu pomoć biti odobren.

Maksimalan iznos novčane pomoći je 40.000 dinara, po licu/godišnje.

U Centru za socijalni rad Čajetina u 2019. godini evidentirano je 53 korisnika novčane socijalne pomoći i 112 korisnika tuđe nege i pomoći po Zakonu o socijalnoj zaštiti, uključujući i isplate uvećanog dodatka za lica koja imaju 100% telesnog oštećenja, a to se odnosi i na penzionere. Oni svoju novčanu pomoć dobijaju po zakonu, a ne po broju podnetih zahteva godišnje.

Postavljaju se pitanja:

  • Zašto opština Čajetina nema socijalnu kartu ugroženih lica, kako bi pomoć stigla onima kojima je to najpotrebnije?
  • Zar jedna od razvijenijih opština u Srbiji ne može da zbrine sva socijalno ugrožena lica na svojoj teritoritoriji i da im obezbedi normalan život?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest