Zlatibor bez ijednog uređenog parka dočekuje Evropski dan parkova

U nedelju 24. maja obeležava se Evropski dan parkova pod sloganom „Zdravi parkovi, zdravi ljudi“. Danas je više nego pre potrebno istaći njihovu ulogu ne samo u očuvanju naših prirodnih resursa, već i u očuvanju ljudskog zrdravlja.

Zaštićena područja širom Evrope, i u našem regionu, iskoristiće ovaj dan kao poziv posetiocima da se vrate u parkove koji su ponovo otvoreni za javnost.

Prenosimo vam izjavu za medije od strane WWF nezavisne organizacije, koja se bavi
zaštitom prirode i Parkovi Dinarida, mreža zaštićenih područja Dinarida, a o značaju javnih parkova:

Parkovi i zaštićena područja pružaju brojne benefite kao što su očuvanje biodiverziteta, staništa biljaka i životinja, dobrobiti po lokalnu zajednicu i društvo u celosti. Danas je ipak više nego pre potrebno istaći da oni ne štite samo naše prirodne resurse, već imaju veliku ulogu i u očuvanju ljudskog zdravlja. Boravak u prirodi neophodan je čoveku zbog obnavljanja njegove fizičke i mentalne energije, a zbog stalnog povećanja površine urbanih sredina od velike je važnosti stvoriti više prilika da građani borave u prirodi. Brojna zaštićena područja širom Evrope, ali i u našem regionu iskoristiće 24. maj kao poziv posetiocima da se vrate u parkove.

“Pozivamo sve posetioce zaštićenih područja da u narednim mesecima iskažu posebno poštovanje prema prirodi, zaposlenima u zaštićenim područjima, kao i prema drugim posetiocima. To se, osim poštovanjem opštih mera koje propisuju nacionalne i lokalne vlasti, može postići i detaljnim planiranjem poseta, izbegavanjem rizičnih aktivnosti u parku, kao i održavanjem fizičke distance na najposećenijim prirodnim atrakcijama. Posebno bih istakao potrebu odgovornog odnosa prema prirodi kroz princip – ‘ne ostavljam ništa iza sebe’, odnosno odlaganjem otpada na propisani način”, ističe izvršni direktor Parkova Dinarida Zoran Mrdak.

Odgovorno ponašanje prema prirodi ove godine promoviše se pod sloganom “Zdravi parkovi, zdravi ljudi”, jer jedino očuvani parkovi mogu doprineti očuvanju i čovekovog zdravlja.

“Samo očuvani parkovi i zaštićena područja nastaviće da pružaju brojne ekosistemske usluge, u koje spadaju i benefiti po ljudsko zdravlje. Zbog toga je neophodno obezbediti njihovo adekvatno finansiranje koje će potom biti usmereno ka poboljšanju upravljanja parkova i razvijanju održivih aktivnosti. Jedna od mogućih aktivnosti svakako je edukacija, jer su parkovi svojevrsne učionice na otvorenom, koje omogućavaju fizičko distanciranje u situaciji kada je i dalje neophodno poštovati mere za očuvanje javnog zdravlja”, izjavio je menadžer WWF-ovog
programa za zaštićena područja Marko Pećarević.

Evropski dan parkova obeležava se od 1999. godine kao inicijativa Federacije nacionalnih parkova Evrope, u znak sećanja na proglašenje prvih nacionalnih parkova u Evropi u Švedskoj.

U Srbiji se obeležava od 2001. godine. Nažalost Zlatibor kao turističko i naseljeno mesto nema nijedan uređeni park na svojoj teritoriji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest