U toku su radovi na rekonstrukciji Starog grada u Užicu

U toku su radovi na velikog projekta za koji je novac obezbeđen od strane Ministarstva trgovine turizma i telekomunikacija, Ministarstva kulture i Grada Užica.

Vrednost prve faze radova je 32 miliona dinara, ona podrazumeva obnovu gornjeg grada, izgradnju kule i kazamata sa rekostukcijom citadele. Druga faza se odnosi na projekat dalje konzervacije srednjeg i dela donjeg grada sa izgradnjom ulazne kapije, vrednost tih radova je 11 miliona, a treće faze koja se odnosi na finalnu konzervaciju donjeg grada, 13 miliona dinara. Četvrta faza se odnosi na rekonstrukciju srednjeg i donjeg grada za šta tek treba da se radi projekat.

Prema rečima Ruže Penezić, koordinatorke za urbanizam i razvoj u JP „Užice razvoj“ na gradilištu je više ekipa istovremeno i radi se na nekoliko lokacija. „Trenutno usklađujemo dinamiku radova na srednjem gradu i na citadeli, konsultujući kolege iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture koji vrše konzervatorski nadzor. Obnova gornjeg grada podrazumeva obnovu zidova tvrđave i glavne kule koja je po svom položaju dominirala tvrđavom, a kao osnov za obnovu koristi se dokumentacija iz 1737. godine iz Bečkih arhiva. Način zidanja i oblaganja zidova mora biti veran tom periodu.“

„Koristimo zeolit koji je materijal vulkanskog porekla i sadrži u sebi određenu hidrauličnost koja podrazumeva čvrstoću materijala i vodonepropustost i jako se vodi računa da se ne koristi cement kao materijal, i to sivi cement, već u određenoj razmeri beli cement koji daje specifičan izgled, a i autentičnost čitavom ovom kompleksu“ – navela je Penezić.

U sledećim fazama predviđena je konzervacija donjeg grada, istraživanje vodene kule kao i uspostavljanje brojnih sadržaja za posetioce. To podrazumeva određene postavke, istorijske, određene multumedijalne promocije, ono što će dati na atraktivnosti Starog grada i korišćenju utvrđenja koji je jedan od retkih u Srbiji.

Penezićeva ističe da se dosta radilo na bezbednosti, prvenstveno radnika, ali i prolaznika, zbog velikih rizika koji sa sobom nose radovi koji se trenutno izvode na Starom gradu.

„Rađeno je ispitivanje i jedne i druge skele koje se nalaze na samoj kuli i citadeli, imamo potrebne stručne analize o njihovoj stabilnosti. Jako je važno strpljenje naših sugrađana kako bi u narednim danima mogli da završimo revitalizaciju donjeg grada, a to podrazumeva obazrivost, poštovanje postavljenih upozorenja, jer je reč o velikoj količini kamena koji bi mogao da povredi nekog od prolaznika.

Rekonstrukcija užičkog Starog grada, jedan je od većih projekata koji će kada se završi doprineti razvoju turizma u gradu, a Užičani će dobiti još jednu lokaciju kojom će moći da se ponose kako oni koji u njemu danas žive tako i generacije koje tek dolaze.

Izvor/Foto:Grad Užice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest