Višedecenijske zlatiborske deponije

Višedecenijsko i urbanističko “zidanje“ turističkog i naseljenog mesta Zlatibor dovelo je toga da Zlatibor ne izgleda ni približno uređenom turističkom i naseljenom mestu. Šta više, gradnja je dovela do toga da se u centru Zlatibora, svega 50m od kuća stanovnika, novoizgrađenih zgrada i pored puteva koji vode dalje od centra Zlatibora naprave deponije građevinskog šuta i drugog smeća.

Višedecenijska izgradnja zgrada na Zlatiboru daje rezultate na livdama i pašnjacima zlatiborske visoravni i da kvari izgled celokupnog naseljenog i turističkog mesta Zlatibor. Često se zaboravlja da na turističkom mestu Zlatibor žive ljudi, odnosno to su stanovnici naseljenog mesta Zlatibor, njih oko 3.500 hiljade i o njima nema ko da brine, “pušteni su niz vodu“, prepušteni su korumpiranim političarima, strancima, koji dolaze i zidaju na Zlatiboru i svi se ponašaju kao “kauboji“, ali to je posebna tema.

Ono što je važno da naglasimo, na Zlatiboru i danas traje ekološka katastrofa.

Deponije su otvorene za sve građane, investitore i turiste svakog radnog dana, subotom i nedeljom, 24 sata/non stop, šifra #imamlovemogudaradimstagodhocunemozeminikonista

Snimak ekološke katastrofe na Zlatiboru. Da ljudima bude jasno zašto su deponije loše i kako ugrožavaju zdravlje i život ljudi. Na ovom snimku se jasno vidi kamion koji istovara đubre, krave koje pasu travu, a u podnožju ove padine je mali potok/rečica. Đubre se nakon istovara prekriva zemljom da se ne vidi, odnosno nadležni to đubre “maskiraju“ zemljom. Posle nekog vremena počinje razgradnja tog đubreta koje odlazi u zemlju, zatim u vodu, kad ode u zemlju ispušta razne štetne materije u zemljište, vodu i travu koje zatim npr. krave piju, pasu, preživaju i zatim daju mleko.

Lokacije

Obišli smo i mapirali par lokacija većih višedecinjskih građevinskih šut deponija, na kojima se istovara sve i svašta sa gradilišta, od građevinskog repromaterijala, raznih metala do otpadaka hrane i pića.

Na sledećoj mapi možete pogledati lokacije neke od većih deponija koje se nalaze u centru Zlatibora.

Lokacije većih deponija na Zlatiboru

 

1 Deponija Obudojevica Zlatibor

 

2 Deponija magistrala Zlatibor

 

3 Deponija Rudine Zlatibor

 

4 Deponija Bregovi Zlatibor

 

Svakodnevne slike malih deponija u centru Zlatibora

Na ove višedecenijske deponije ne reaguju nadležni javni organi opštine Čajetina.

Jedan komentar na “Višedecenijske zlatiborske deponije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pin It on Pinterest