Uređenje centra Zlatibora 2. deo: Ko su novi finansijeri opštine Čajetina

Rekonstrukcija i uređenje centra Zlatibora, prema rečima Milana Stamatovića predsednika opštine Čajetina jedan od “viševekovnih“ projekata, a koji i dalje nije završen!

Uređenje centra Zlatibora započelo je davnog aprila 2020. godine, jedan od mnogih “poslednjih“ rokova za završetak radova na uređenju centra Zlatibora, bio je 19. avgust 2020. godine, po crkvenom kalendaru Srpske Pravoslavne crkve na taj dan je Preobraženje Gospodnje, taj dan i taj rok nije ispoštovan!

Posle tog “poslednjeg“ roka za završetak radova u centru Zlatibora, rukovodioci opštine Čajetina nisu udostojili sugrađane naseljenog mesta Zlatibor ili nisu smogli hrabrosti, poštenja i osnovne moralne obaveze da izađu u javnost i postave konačan rok za završetak radova na uređenju centra Zlatibora. Umesto toga, sugrađanima naseljenog mesta Zlatibora ostavljeno je da sami nagađaju kada će i da li će radovi na uređenju centra Zlatibora ikada biti završen.

Ne samo da radovi na uređenju centra Zlatibora kasne i da su svi rokovi probijeni i nisu ispoštovani i da su zbog tih i takvih radova turistički radnici na Zlatiboru osetili značajne negativne posledice, problem je i taj da je u nedostatku radnog i vodećeg kapaciteta višedecenijske vlasti u opštini Čajetina, druga naselja i mesta na teritoriji opštine Čajetina i naseljenog mesta Zlatibor postala zanemarena, zapuštena i napuštena.

Postavlja se pitanje, da li neko zna kada će radovi na uređenju centra Zlatibora biti konačno završeni?

Finansijeri

Ovo je nastavak priče od 1. juna 2020. godine, pod naslovom “Istine i laži o uređenju centra na Zlatiboru“ (http://vrhvesti.rs/2020/06/istine-i-lazi-o-uredjenju-centra-na-zlatiboru/), a tiče se cene rekonstrukcije i uređenja centra Zlatibora. Da se podsetimo, uređenje centra Zlatibora 2020. godine, radi se bez plana, projekta, ideje, vizije, javnog uvida, javnog plana, bez mišljenja i pitanja sugrađana naseljenog mesta Zlatibora, radi se stihijski i ad hoc varijante, što bi narod rekao “ne zna se ni ko pije ni ko plaća“.

Primera radi, da plastično objasnimo proces donošenja odluka u opštini Čajetina. Javna tajna je da sve odluke, odnosno sve “kapitalne“ odluke donosi jedan, eventualno dva čoveka, a razmatraju se (mada se više samo usvajaju) na Skupštini opštini Čajetina. Zatim se usvajaju od strane većine odbornika, odnosno od strane odbornika vladajuće većine i drugih odbornika koji podržavaju te predočene im odluke. Ako pratite izveštavanje sa sednice Skupštine opštine Čajetina, primetićete da se ukratko da saopštenje šta je na dnevnom redu te sednice, uglavnom su to odluke o usvajanju finansijskog plana neke od Javnih preduzeća ili nekih Javnih ustanova koje su pod patronatom rukovodioca opštine Čajetina, a onda na kraju stoji “i drugo“. E to “drugo“ je najvažnije za građane, ali ne i za višedecenijsku vlast u opštini Čajetina.

To “drugo“, to se sazna tek posle nekoliko meseci, kad sugrađani i zaborave šta su juče jeli, a kamoli ko, šta i koliko će dobiti, uzeti, naplatiti, popiti, kupiti …., a sve se to uzima i troši i naplaćuje iz budžeta opštine Čajetina, odnosno direktno iz džepova svih građana koji žive na teritoriji opštine Čajetina. Ovo mnogi znaju, mnogi ne znaju, oni što znaju prave se “blesavi“, oni što ne znaju nikada neće ni saznati i tako prođoše godine, a mi i dalje mučimo muku za osnovnim ljudskim i društvenim problemima, a u tim izgubljenim godinama i problemima izgubili smo empatiju, moral, tradiciju, ostale životne vrednosti, izgubili smo s(v)e… i lagano klizimo.

Elem, da se vratimo na “finansijere“ i ko su novi finansijeri u opštini Čajetina. Interesantne činjenice, sinonim za reč finansijer su: sponzori, donatori, lobisti, nalogodavci, naručioci, šefovi, biznismeni, profiteri, tajkuni, mentori, kreatori, bosovi, moćnici i tako dalje.

U prvom delu rekonstrukcije i uređenja centra Zlatibora, bio je samo jedan finansijer, to je bila firma “Balkan G.S Change“ d.o.o. Beograd.

U drugom delu za uređenje i rekonstrukciju centra Zlatibora, prema dostupnoj dokumentaciji, postoji ima više finansijera, koji očigledno vide neki svoj interes za učestvovanje u ovom “projektu“, a koji je raspisala opština Čajetina.

Na sednici, održanoj 4. juna 2020. godine, Skupština opština Čajetina donela je Odluku o uređenju građevinskog zemljišta u centru naseljenog mesta Zlatibor – drugi deo

Odlukom o uređenju građevinskog zemljišta u centru naseljenog mesta Zlatibor, od 29. aprila 2020. godine pristupilo se izgradnji i rekonstrukciji infrastrukturnih objekata u centru Zlatibora, na Šumatnom brdu i naselju Vlaovina.

Radovi i cene radova sa kojima se pristupa uređenju centra Zlatibora u drugom delu ove odluke su, (sve cene su izražene bez PDV-a):

 • Jezero na Zlatiboru, obodni zidovi jezera, cena radova 9 781 275 dinara, cirka 83 600 evra.
 • Zacevljenje dela korita reke Obudovice, deo kanala kroz jezero na katastraskoj parceli 4558/11 KO Čajetina, cena radova 28 051 240 dinara, cirka 240 000 evra.
 • Uređenje šetališta u centru Zlatibora, cena radova 17 058 101 dinara, cirka 145 000 evra.
 • Privremeni objekti na šetalištu na Zlatiboru, cena radova 30 024 945 dinara, cirka 256 000 evra.
 • Izrada podnog grejanja, cena radova 35 596 350 dinara, cirka  304 000 evra.
 • Građevinsko zanatski radovi za izgradnju parternog uređenja Spomenika na Šumatnom brdu na katastarskoj parceli 4624/1 i 4624/3 KO Čajetina, cena radova 11 958 064 dinara, cirka 102 000 evra.
 • Radovi i materijal za izgradnju javne rasvete Vlaovina 1 na Zlatiboru, cena radova 651 640 dinara, cirka 5 500 evra.
 • Radovi na fekalnoj i kišnoj kanalizaciji, od Trga do “Serdar“ i trasom pored jezera do apartmanskog naselja “Kalman“, cena radova 20 924 009 dinara, cirka 178 000 evra.

Ukupna vrednost radova iznosi 154 045 624 dinara, cirka 1 300 000 evra.

Prethodno navedenom odlukom uređenja centra Zlatibora  – drugi deo, predviđaju se da se navedeni radovi izvedu sredstvima sledećih finansijera:

 • Preduzeće “Tomić gradnja“ Čajetina
 • “Monix“
 • Maks-Pro
 • “Brković gradnja“
 • “Naunović gradnja“
 • “Kruniks“
 • Čumić Miloš

Nakon potvrde nadležnog organa izvršiće se konačni obračun koji će biti umanjen od utvrđenog doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta za izgradnju objekata navedenih finansijera.

Ovlašćuje se Opštinska uprava opštine Čajetina da zaključi ugovore sa finansijerima prema predmeru i predračunu za radove, a nakon konačnog obračuna Opštinska uprava će uraditi predlog odluke za Skupštinu da bi se utvrdili tačni iznosi svih radova i uradili eventualni aneksi ugovora.

To je to, što se tiče uređenja centra Zlatibora 2020 godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest