Današnji dan obeležila su dva rođenja, dva velikana

Na današnji dan 9. oktobra, rođeni su Mihajlo Pupin 1854 i Ivo Andric 1892 godine. Dva velikana u svojim stvaralaštvima i delima koje su ostala iza njih.

Mihajlo Idvorski Pupin bio je srpski i američki naučnik, pronalazač, profesor na Univerzitetu Kolumbija i počasni konzul Srbije u SAD. Bio je i jedan od osnivača i dugogodišnji predsednik Srpskog narodnog saveza u Americi. Takođe je dobio i Pulicerovu nagradu (1924) za autobiografsko delo “Od pašnjaka do naučenjaka“. Pupin je objavio oko 70 tehničkih članaka i izveštaja i 34 patenta, neki od tih patenata su: Aparat za telegrafske i telefonske prenose, Transformator za telegrafske, telefonske ili druge električne sisteme, Prenošenje električnih talasa, Talasni provodnik, Bežično prenošenje električnih signala i ostali.

 

Ivo Andrić bio je srpski i jugoslovenski književnik, doktor nauka i diplomata Kraljevine Jugoslavije. Godine 1961. dobio je Nobelovu nagradu za književnost. Kao gimnazijalac, Andrić je bio pripadnik naprednog revolucionarnog pokreta protiv Austrougarske vlasti Mlada Bosna i strastveni borac za oslobođenje južnoslovenskih naroda od Austrougarske monarhije. Bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti u koju je primljen 1926. godine. Njegova najpoznatija dela su pored romana “Na Drini ćuprija“ i “Travnička hronika“, “Prokleta avlija“, “Gospođica“ i “Jelena, žena koje nema“. U svojim delima se uglavnom bavio opisivanjem života u Bosni za vreme osmanske vlasti.

U Beogradu je osnovana Zadužbina Ive Andrića, prva i najvažnija odredba piščeve oporuke bila je da se njegova zaostavština sačuva kao celina i da se, kao legat odnosno, zadužbina, nameni za opšte kulturne i humanitarne potrebe. Na osnovu piščeve testamentarne volje, svake godine dodeljuje se Andrićeva nagrada za priču ili zbirku priča napisanu na srpskom jeziku.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest