Njegova Svetost Patrijarh Irinej i ministar Lončar pozvali građane da poštuju epidemiološke mere i tokom krsnih slava

Na sastanku u Patrijaršiji, na kojem je prisustvovao i direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti doc. dr Goran Stevanović, ministar Lončar je Njegovu Svetost Patrijarha Irineja upoznao sa aktuelnom epidemiološkom situacijom u našoj zemlji, kao i o pripremljenosti zdravstvenog sistema na novi pik korona-virusa. Ministar je tom prilikom istakao da će zdravstveni radnici i ovoga puta učiniti sve da očuvaju zdravlje naših građana, ali da je neophodno da se poštuju mere kako bi se epidemija držala pod kontrolom.

Foto: SPC

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej istakao je da Srpska Pravoslavna Crkva i Ministarstvo zdravlja imaju isti cilj, zdravlje i dobrobit građana naše zemlje, i pozvao sve građane na solidarnost i jedinstvo.

Krsne slave su događaji koji simvolišu našu duhovnost, baštine našu tradiciju, okupljaju i čuvaju naše porodice, a danas, u vremenu epidemije, imaju i poseban značaj, jer ako se proslavljaju i obeležavaju na neadekvatan način mogu negativno uticati na očuvanje javnog zdravlja.

U skladu s tim, Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej i ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar pozvali su građane da se u svakoj situaciji pridržavaju protivepidemioloških mera, a da krsne slave proslave na istinski crkveni način, molitveno pre i iznad svega, a nikako ne na način kojim bi moglo biti ugroženo zdravlje naših bližnjih. Jer, slava je bogoslužbeni čin i radosno molitveno okipljanje, a ne povod za neumerenost ili, u sadašnjim uslovima, za okupljanje mnogih ljudi u zatvorenoj prostoriji nevelikih razmera.

 

Izvor/Foto: Srpska Pravoslavna Crkva

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest