Zlatibor: Investitor da plati naknadu za sto trideset nedostajućih parking mesta

Na 44. sednici Skupštine opštine Čajetina, održanoj 31. decembra. 2019. godine, doneta i odluka da se investitorima ostavlja mogućnost da 50 odsto nedostajućih parking mesta prilikom izgradnje objekata plate, a u cilju što racionalnijeg korišćenja građevinskog zemljišta.

Jedna odluka u opštini Čajetina nam je privukla pažnju i koju smo u brdu građevinskih rešenja i izmena istih primetili je:

Odluka o izmeni rešenja o građevinskoj dozvoli, od 14.10.2020. godine, doneta od strane Opštinske uprave opštine Čajetina, projekat za izgradnju stambeno-poslovnog objekta, spratnosti: podrum + suteren + prizemlje + I sprat + II sprat+ III sprat + IV sprat + V sprat + VI sprat + VII sprat + potkrovlje, visine 38.65m. Površina svih podzemnih i nadzemnih etaža objekta iznosi 11.143,41m², a neto površina 10.799,69m². Objekat se gradi na parceli ispod početne stanice gondole na Zlatiboru.

U rešenju se navodi između ostalog i sledeće:‘Investitor je u obavezi da pored iznosa doprinosa plati i naknadu za 130 (sto trideset) nedostajućih parking mesta u iznosu od 26.000.000 dinara pre izdavanja upotrebne dozvole“

Budući turisti, odnosno vlasnici tih stanova kad dođu sa svojim automobilima na Zlatibor, 130 automobila parkiraće gde?!

Prostom računicom došli smo do sledećih činjenica:

  • zgrada će imati ukupno 260 stambenih jedinica
  • nedostajuće parking mesto za ovaj objekat, u ovoj zoni na Zlatiboru iznosi 200.000 dinara
  • 26.000.000 dinara, što je oko 220.000 evra iznosi naknada za 130 nedostajućih parking mesta

Ovo nije jedini primer u opštini Čajetina gde se investitor odlučuje za ovu kombinatoriku, odnosno da ne izgradi parking prostor za sve stanove, a u korist stambenih kvadrata.

Postavlja se pitanje, gde ide novac od naknade za nedostajući parking, kad je previše očigledno normalnim ljudima da javni parking na Zlatiboru ne postoji? A i putevi nam se iz godine u godinu sve više sužavaju.

Samo neko koga baš briga ili ko ne živi u Čajetini i na Zlatiboru ne zna koje se automobilske gužve prave u prepodnevnim časovima u Čajetini, a u letnjoj i zimskoj sezoni gužve su i na Zlatiboru.

Zlatibor leti
Zlatibor zimi

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest