Proverite svoje podatke u Centralnom registru stanovništva

Svi registrovani korisnici Portala eUuprava mogu da provere svoje podatke u Centralnom registru stanovništva i prijave sve eventualne nepravilnosti nad svojim podacima.

Šta je to Centralni registar stanovništva?

Centralni registar stanovništva CRS predstavlja jedinstvenu, centralizovanu i pouzdanu bazu podataka, koja je u skladu sa Zakonom o Centralnom registru stanovništva i koja sadrži tačne i ažurne podatke o stanovništvu Republike Srbije u elektronskom obliku.

Kako da proverim svoje podatke u Centralnom registru stanovništva?

Potrebno je da budete registrovan korisnik Portala eUprava i da pristupe Portalu korišćenjem ili kvalifikovanog elektronskog sertifikata ili njihovog elektronskog identiteta (dvofaktorske autentikacije).

Šta je to dvofaktorska autentikacija?

Prijava dvofaktorskom autentikacijom predstavlja bezbedniji način prijave na Portal eUprava, što znači da imate veća prava i veći broj usluga, nego kada pristupate korisničkim imenom i lozinkom.

Šta je potrebno da biste koristili dvofaktorsku autentikaciju?

Prvo je potrebno je da se registrujete na Portalu eUprava korisničkim imenom i lozinkom, a nakon što se Vaš profil odobri možete otići na jednu od 360 lokacija i besplatno dobiti parametre koje je potrebno da unesete u mobilnu aplikaciju ConsentID.

Spisak lokacija gde možete da dobijete parametre

Kako da podesim parametre u aplikaciji ConsentID?

Nakon što skinete aplikaciju ConsentID na uređaj pokrenite je i izaberite opciju ”pokreni upis”. Otvoriće Vam se prozor gde ukucavate parametre koje ste dobili – ID korisnika i registracioni kod. Po unosu parametra kliknite na taster ”upiši” kako bi se parametri zapamtili.

Nakon toga aplikacija će Vam ponuditi da kreirate PIN kod koji ćete unositi svaki put kada budete koristili ovu aplikaciju. Ovaj PIN kod samostalno osmislite i zapamtite ga, jer u slučaju krađe ili gubitka telefona niko osim Vas neće moći da pokrene aplikaciju, jer ne zna Vaš pin.

Detaljno uputstvo za podešavanje aplikacije ConsentID

Kako se prijavljujete dvofaktorskom autentikacijom i proveravate CRS?

Na Portalu eUprava izaberite opciju prijava dvofaktorskom autentikacijom. Na sledećem ekranu upišite Vaše korisničko ime (imejl sa kojim ste se registrovali) i pritisnite taster prijava. Nakon toga na uređaju gde ste instalirali aplikaciju dobićete notifikaciju da je stigao zahtev sa Portala eUprava. Pokrenite aplikaciju i nakon upisa PIN koda koji ste podesili zelenim tasterom potvrdite Vaš identitet.

Sada ste prijavljen korisnik na Portalu eUprava i možete pristupiti Centralnom registru stanovništva, kako biste proverili podatke. Ukoliko primetite da je neki podatak netačan ili nedostaje označite taj podatak i u opisu dopišite detalje (navedite koji podatak je neispravan, kao i kako glasi tačan podatak).

Nakon što stručne službe u čijoj nadležnosti su podaci koje ste označili kao netačne provere Vaše navode, odgovor ćete dobiti u Vaše eSanduče na Portalu eUprava, u roku od 60 dana što je i zakonom predviđen rok.

Ukoliko imate dodatna pitanja ili nedoumice pišite nam na: office@ite.gov.rs

 

Izvor/Foto: eUprava

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest