Opština Čajetina je u centru Zlatibora dala javni parking prostor na 50 godina, bez naknade

Odlukom Skupštine opštine Čajetina na sednici koja je održana 01. oktobra 2020. godine, dato je na korišćenje javni parking prostor, privrednom društvu ALCO Group Hoteli doo Beograd, ogranak Grand Hotel Tornik Zlatibor.

U odluci se navodi da se zemljište daje na koršćenje na period do 50 godina, bez obaveze plaćanja naknade, jer je investitor na istim tim parcelama izgradio javni parking prostor za iznos od 369.000 evra. Sve po računima koji su prloženi uz zahtev za donošenje ove odluke. Slika 2.

Da građanima bude jasnije, malo pojašnjenje, kad se nešto da na korišćenje i za određeni vremenski period, to mu dođe kao iznajmljivanje nekog prostora u koji vi uložite određena novčana sredstva, na primer za renoviranje, opremanje i slično, a to ulaganje vas je koštalo 369.000 evra i sad vam “gazda“ tu cifru odbija od “kirije“, odnosno pošto ste uložili svoj novac, “gazda“ vam izlazi u susret i ne morate da plaćate zakup neko određeno vreme, u ovom slučaju to je 50 godina, naravno to je lepo od “gazde“, vi mu se zahvalite što vam je izašao u susret, nakrivite šešir i opušteno radite narednih 50 godina, za to vreme ne plaćate nikom ništa (ima troškovi održavanja), a vi za sve to vreme zarađujete novac u tom iznajmljenom prostoru.

Dakle, ukupna površina zemljišta 5.863 m2 je data za 369.000 evra na period od 50 godina, što po ovoj računici iznosi 7.380 evra godišnje, a u centru je Zlatibora, odnosno 615 evra mesečno, odnosno 20 evra dnevno.

Primera radi: na predmetnoj lokaciji se izgradi javni parking prostor i neka ima  200 parking mesta, neka je cena dnevne karte 500 dinara*, neka je svaki dan 65 parkiranih automobila (trećina mesta), dobijamo cifru od 32.500 dinara dnevno, što je oko 277 evra** dnevno, odnosno 8.310 evra mesečno, odnosno 99.720 evra godišnje, odnosno za 50 godina 4.986.000 evra, blizu 5 Miliona evra!

*Zvanična cena KJP “Zlatibor; **Srednji kurs evra na dan 09.12.2020.

Postavlja se pitanje, zašto opština Čajetina nije izgradila javni parking prostor na Zlatiboru?

Bez obaveze plaćanja, date su sledeće parcele:

  • 7310/24 Ko Čajetina površine 3.575 m2,
  • 4607/1 KO Čajetina površine 2.276 m2,
  • 7343/2 KO Čajetina površine 12 m2
Slika: Lokacija javnog parking prostora koji je dat na korišćenje na Zlatiboru, prikazana je okvirna površina sa sajta GeoSrbija

 

Slika: Odluka sa sednice Skupštine opštine Čajetina

 

Slika/naslovna: Screenshot YouTube/Sasvim prirodno – Da selo ostane selo

Jedan komentar na “Opština Čajetina je u centru Zlatibora dala javni parking prostor na 50 godina, bez naknade

  • 11. decembra 2020. u 22:48
    Permalink

    Da li neko moze da nam da odgovor na pitanje po kom osnovu privatne firme zauzimaju i blokiraju javne saobraćajnice na Zlatiboru? Konkretno se radi o ulici ispod pijace kojom već više od mesec dana ne može da se prodje zbog kamiona, bagera, kranera koji se koriste za izgradnju privatnih objekata na autobuskoj stanici. Pomenuta saobraćajnica je obnovljena pre dva meseca, a za njenu izgradnju su korišćena javna sredstva, bila sprovedena javna nabavka. Iako je ulica renovirana, njom više ni pešaci ne mogu da prolaze. Sve nas zanima do kada će više ovaj bezobrazluk da se nastavlja i da sve aktivnosti na Zlatiboru budu podredjene „investitorima“!

    Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest