Koji su običaji na dan uoči Božića

Današnji dan, uoči Božića, zove se Badnji dan, a noć koja sledi Badnje veče. zbog toga što se toga dana i te večeri bdeniše, tj. bdije i sa nestrpljenjem očekuje najsvečaniji momenat u istoriji roda ljudskog, Rođenje Bogodeteta Isusa Hrista.

Zbog toga se i vidljivi simbol Njegov, koji sa naročitim obredom unosimo u domove svoje, zove Badnjak. Badnjak, mlad cerić ili hrastić, simbolički predstavlja Isusa Hrista koji je raskinuo lance ropstva grehu i preporodio čoveka i u njemu razbuktao plamenljubavi prema dobru, vrlini, prema Bogu, kao što i mlad cerić, tj. hrastić, razbuktava vatru na ognjištu i jarkim plamenom osvetljava sve kutove domova naših.

U našem narodu razvio se čitav kult vezan kako za Badnjak, tako i za Badnje veče. Na bBadnji dan izjutra, domaćin kuće odlazi u šumu i kad nađe cerić ii hrstić pogodan za badnjak, najpre izgovori kratku molitvu, a potom ga u tri maha iseče tako da padne na istočnu stranu, jer odatle Gospod dolazi. Do noći Badnjak stoji pred kućom. Tek uveče, badnjičar ga svečano unosi u kuću kada pozdravlja ukućane rečima: “Dobro veče i srećno vam badnje veče“, na šta oni odgovoraju: “Bog ti dobra dao i sreće imao“. zatim iz sita posipa Badnjak žitom, premazuje ga medom i preliva vinom, a potom uzima kadionicu i okdai najpre ikonu domaće slave, a potom i sve prostorije, da sve zamiriše na tamjan i izmirnu. U svakoj sobi pospe slamu i zvečeći novac (simbolika ovog dela običaja vezuje se za trenutak kada je Hristos po rođenju položen u jasle na slamu i kada su ga mudraci istočni, pošto su došli da mu se poklone, darivali zlatom, smirnom i tamjanom), a u sobu gde stoji ikona baci po tri oraha u sva četiri ćoška (orasi predstavljaju Svetu trojicu koja vlada vasionim svetom od istoka do zapada i od severa do juga).

U gradu se zavežaljčić slame sa drenovim prutićem obično stavi ispod stola na kom je pripremljena badnja večera. Dok se sve ovo čini, obično se poje Roždestvo tvoje Hristovo, badnjačar kvoče, a deca pijuču. kada se u svim prostorijama pospe slama, badnjačar stavlja badnjak na vatru da pregori. Ovaj deo običaja danas se u promenjenim uslovima života retko ge izvodi kako treba. obično se otkine grančica Badnjaka koji se stavi da pregori na sveći.

Badnjička večera koja sledi mnogovrsna je i obilna, ali strogo posna. Ne sme se pojesti sve jelo ni popiti sve piće, nego se ponešto ostavlja preko noći na onom mestu na kojem se večeralo.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest