Poklon građanima! Uskoro “Pauk“ na Zlatiboru

Komunalno javno preduzeće “Zlatibor“ iz Čajetine odlučilo je da nabavi kamion pauk, odnosno kamion sa platformom koja se diže.

Pored višedecenijskog problema, odnosno nedostatka parking prostora na teritoriji opštine Čajetina, opština Čajetina je odlučila da preko Komunalnog javnog preduzeća “Zlatibor“ zakomplikuje ničim izazavanu situaciju kod sugrađana i građana, a to je da nabavi kamion pauk i da u narednom periodu uklanja nepropisno parkirane automobile.

Problem nepropisno parkiranih automobila nije problem koji je rasprostranjen na celoj teritoriji opštine Čajetina, taj problem je isključivo u centru naseljeng mesta Čajetina i u naseljenom i turističkom mestu Zlatibor.

Naseljeno mesto Čajetina

U Čajetini je parking problem izražen samo, ali samo u prepodnevnim, odnosno u jutarnjim časovima, zbog toga što se u Čajetini nalazi Opštinska uprava, Dom zdravlja i sl.. Sugrađani i građani, kao i zaposleni u javnim institucijama, svedoci su svakodnevne muke, osim vikednom, koji im pravi nedostatak parking prostora. Naravno, sugrađani i građani koji dolaze u Čajetinu nisu krivi što nemaju mogućnost da se adekvatno parkiraju, nego su primorani da svoj autobmobil ostave na ulici, na trotoaru ispred i iza zgrade opštine. U Čajetini ne postoji adekvatan prostor za prijem velikog broja automobila koji naprave gužvu u prepodnevnim časovima, a moraju da obave neke administrativne obaveze ili dođu u Dom zdravlja na preglede.

Postavlja se pitanje, zbog čega višedecenijsko rukovodstvo jedne od najbogatije opštine u Srbiji, opštine Čajetina nisu izgradili adekvatan parking prostor za automobile u Čajetini? Odgovora bez.

Naseljeno mesto Zlatibor

Zlatibor je naseljeno i turističko mesto, jedno od najpoznatijih turističkih mesta za odmor u Srbiji, mesto koje godinama privlači pažnju uglavnom domaćih turista, planinska visoravan koja zahvaljujući prelepim predelima, pašnjacima, livadama i borovim šumama privlači veliki broj turista, avanturista i sportista. Zadnjih godina turističko mesto Zlatibor privlači i veliki broj sumnjivih “investitora“ koji svojim neznanjem i neumećem, čine neoprostivo i nenadoknadivo delo u centru turističkog mesta Zlatibora, a i šire. Zbog preterane i pogrešne urbanizacije, neplanske gradnje, centar Zlatibora se pretvorio u mali šareni gradić koji nema nijedan adekvatan parking prostor.

Naravno da u letnjem i zimskom periodu kad je veći broj građana prisutan na Zlatiboru, događa se da su automobili parkirani svuda, ali apsolutno svuda, bahati vozači parkiraju na sred ulice, malo pristojniji vozači parkiraju na trotaru, a vozači koji vole prirodu oni parkiraju u šumici na travici. I opet, nisu građani baš toliko krivi što nemaju mogućnost da adekvatno parkiraju svoj automobil.

Foto: Zlatibor

Sugrađani i građani koji žive ili dolaze na Zlatior svedoci su da rukovodioci koji decenijama vode Zlatibor donose odluke koje omogućavaju investitorima da izgradnjom stambene zgrade nemaju isti broj parking mesta u odnosu na broj stambenih jedinica, taj nedostatak parking mesta se nadoknađuje novčanom uplatom od strane investitora, u iznosu od oko 200.000 dinara za jedno parking mesto. Naravno, rukovodioci opštine Čajetina ne vode računa ni pri izgradnji novih puteva oko i u blizini stambenih zgrada, svedoci smo da širina prilaznog puta stambenoj zgradi bude dovoljna za prolaz jednog vozila ili da parking prostor ispred stambene zgrade prelazi preko postojećeg trotoara i tako dalje, problema je puno.

Postavlja se pitanje, zbog čega višedecenijsko rukovodstvo jedne od najbogatije opštine u Srbiji, opštine Čajetina nisu izgradili adekvatan parking prostor za automobile na Zlatiboru? Odgovora bez.

Pod rednim brojem 15. Planom javnih nabavki za 2021. godinu KJP “Zlatibor“ opredeljeno je 12.000.000 dinara, oko 120.000 evra za nabavku kamiona sa platformom koja se diže, u narodu poznatiji kao “pauk“ za automobile.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest