Predstava „Skadarlijka“ u Domu kulture u Čajetini

Predstava „Skadarlijka“ odigraće se u petak 26. februara u Domu kulture u Čajetini od 19 časova. Ulaz je slobodan, izvođenje će se sprovesti uz poštovanje protiv-epidemioloških mera, a organizator je Sportski centar Čajetina.

Rađena je po tekstu književnice Isidore Bjelice, a u predstavi je korišćen i materijal iz knjige ,,Romantično boemska Skadarlija“ Koste Dimitrijevića. Okosnica predstave je predavanje o Skadarliji koje prekida duhovita priča Ruže, skadarlijske prodavačice ruža, čije su i majka, i baka, i prabaka prodavale ruže u Skadarliji i znale sve tajne naših ali i svetskih umetnika koji su mnoge noći i dane provodili uživajući u njenim čarima.

“Skadarlijka“ je komedija, srčana, srdačna i emotivna, razigrana i raspevana, upravo onakva kakva je i Skadarlija. Ona istovremeno dovodi publiku od smeha do suza, prepuna dinamičnih obrta i informacija o životu i ljubavima boema, slavnih i najznačajnijih posetilaca i stanovnika Skadarlije.

Ovom predstavom izrečen je deo skadarlijske istorije kroz lik Ruže, koju igra glumica Ljiljana Jakšić, stajući u odbranu od zaborava “onog našeg nekad što bejaše“, edukativna a ipak komedija.

Predstava „Skadarlijka“ realizovana pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu, jedini je pozorišni komad koji se bavi Skadarlijom kao pravom riznicom tajni, emocija, najznačajnijih i najraznovrsnijih zbivanja iz života naše kulturno- boemske elite od 1867.

Autor teksta i mizanscena je Isidora Bjelica po motivima uz materijale iz knjige „Romantično boemska Skadarlija“ Koste Dimitrijevića, kostim je radila Danica Rakočević, scenografiju Nina Bjanci, a dizajn plakata Moma Rajin.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest