Najvažnija tačka 13. sednice Skupštine opštine Čajetina

Najvažnija tačka 13. sednice Skupštine opštine Čajetina je bilo usvajanje Plana generalne regulacije naseljenih mesta Zlatibor i Čajetina, prva faza, kojim su jasno definisane površine i koeficijenti u svim zonama obuhvata plana, kao i namena raspoloživih parcela. Na taj način će se stvoriti uslovi za nastavak izgradnje u naseljenom mestu Zlatibor.

 • Povećane su javne površine, kako za sportske namene, tako i za zelenilo – izjavio je Arsen Đurić, predsednik Skupštine opštine Čajetina. Postavlja se pitanje, koje sportske namene i koje zelenilo je povećano u centru Zlatibora? Svi dobri ljudi znaju da ko hoće da gleda zelenilo treba da ide cca oko 80km od centra Zlatibora.
 • Pored toga usvojen je Plan detaljne regulacije „Gold gondole“, koji se odnosi na izgradnju zgrade kod početne stanice i izgradnje javne garaže u vlasništvu opštine, kao i garaže koja će se nalaziti iznad početne stanice gondole i saobraćajnice koja povezuje zgrade “Kalman“ početnu stanicu gondole i hotel Tornik.
 • Doneta je odluka o raspisivanju javnog oglasa za otuđenje građevinskog zemljišta, kao i nekoliko odluka o dokupu zemljišta za investitore na samom Zlatiboru.
 • Proširen je osnivački akt preduzeća “Eko agrar“ kojim se predviđa formiranje mašinskog prstena, odnosno nabavka poljoprivredne mehanizacije koja će se izdavati zainteresovanim poljoprivrednim proizvođačima sa teritorije opštine Čajetina. Postavlja se pitanje, da li rukovodstvo opštine Čajetina preko svojih Javnih preduzeća zauzima monopolitičku vladavinnu i na privatnom polju, izdavanje, mehanizacije, izdavanje smeštaja, izdavanje auta (rent-a-car) i sl.?
 • Proširena je granica prve i ekstra zone, što će dovesti do povećanja prihoda u budžetu opštine Čajetina. Ovo je veoma važna informacija za ‘investitore“, u narodu poznati kao “neimari“.
 • Doneta je i odluka o kompenzaciji, odnosno o uređenju građevinskog zemljišta sredstvima investitora, investitor je firma “Galens“, na početku gradnje vodovoda Sušičko vrelo, što će biti jedan od najvažnijih kapitalnih objekata za opštinu Čajetina. Očekujemo da radovi počnu već sledeće nedelje a JKP „Vodovod“ je već nabavio 4.200 metara cevi fi 500 za izgradnju tog vodovoda. Plan je da na narednoj sednici, koja bi trebalo da se održi za dvadesetak dana, usvojimo rebalans budžeta i da tada ugovorimo izvođenje radova na crpnoj stanici na Sušičkim vrelima i na rezervoaru i fabrici vode na Žigarskom visu. Imamo sredstava i nadam se da ćemo do kraja godine uspeti da završimo i cevovod i crpnu stanicu i rezervoar, čime bi bila završena prva faza vodovoda Sušička vrela. Tokom zime ćemo nastaviti sa izradom projektne dokumentacije za drugu i treću fazu, od Žigarskog visa ka Čajetini i Zlatiboru. Sasvim je sigurno da će sela koja gravitiraju ka Žigarskom visu a to su prvenstveno Tripkova, Šljivovica i Branešci, već na proleće moći da budu priključeni na taj vodovod, čime ćemo značajno rasteretiti postojeći, zaključio je Đurić. Postavlja se pitanje, koji je interes “investitora“ da gradi javni vodovod na Zlatiboru?
 • Firma “Galens“ će finansirati i izgradnju multimedijalne fontane, procenjen vrednosti 73 miliona i 150.00 hiljada dinara, oko 625.000 evra. Postavlja se pitanje, da li je ovo najskuplja fontana na svetu?

Sve ovo izjavi predsednik Skupštine opštine Čajetina Arsen Đurić i onda pogledajte na slikama kako je trenutno na Zlatiboru, koliko ima divljih deponija i ostali haos:

Foto: Zlatibor centar, putevi

 

Foto: Zlatibor, centar, trotoar kod pešačkog prelaza

 

Foto/Vrh vesti: WC na železničkoj stanici “Zlatibor“

 

Foto: Zlatibor centar, trotoar i parking

 

Foto: Zlatibor centar, divlja deponija

Jedan komentar na “Najvažnija tačka 13. sednice Skupštine opštine Čajetina

 • 10. avgusta 2021. u 14:20
  Permalink

  Na Zlatiboru zaista vlada opšti haos, ogromna buka od 6h do 3h, u celom centru se oseća nesnosan smrad, investitori rade sta im je volja. Tužno je dokle smo došli. Zlatiborci se ubrzano iseljavaju. Polako postajemo grad spavaonica

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pin It on Pinterest