Inicijativa o poboljšanju uslova trudnica i porodilja u Zlatiborskom okrugu

Inicijativom o poboljšanju uslova trudnica i porodilja u Zlatiborskom okrugu želimo da učinimo javnim iskustva trudnica i porodilja, da informišemo javnost o položaju i tretmanu porodilja u zdravstvenom centru Užice ali i da uputimo konkretne preporuke nadležnim institucijama na regionalnom i nacionalnom nivou i unapredimo tretman porodilja kako u našem tako i u drugim zdravstvenim centrima.

Pozitivno porođajno iskustvo može poboljšati dobrobit majke i olakšati uspostavljanje veze majke i novorođenčeta, dok negativno iskustvo može dovesti do stanja stresa, kao i do teških oblika bolesti kao što su postporođajna depresija ili posttraumatskog stresa često povezanog sa nivoom bola tokom porođaja.

Ovi uslovi imaju dugoročne posledice na odnos sa detetom, pored njegovog blagostanja i razvoja, a u našim porodilištima se najčešće zanemaruju.

Zato je jedan od dugoročnih ciljeva naše inicijative da obezbedimo psihološku i pravnu podršku za sve mame koja će im biti dostupna i besplatna i da takav servis pilotiramo na području našeg regiona a da potom delimo kao primer dobre prakse.

StartHub je aktivističko udruženje proisteklo iz potreba lokalne zajednice a koje se bavi društveno angažovanim delovanjem u cilju poboljšanja položaja posebno osetljivih grupa na teritoriji opštine Kosjerić a to su: deca i to prvenstveno deca iz ruralnih sredina, žene, mladi.

Tvoje iskustvo je dragoceno, podeli ga i zajedno popravimo stanje u našim porodilištima!

Upitnik možete popuniti OVDE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest