5. Pesničke vatre zlatiborske – Srbija je velika tajna

U petak 21. septembra u 18.30 časova u holu hotela „Palisad“ biće održane 5. „Pesničke vatre zlatiborske“. I ove godine  okupiće se majstori reči i muzike, pesnici, glumci i pevači i odati poštu velikanima  književnosti Desanki Maksimović Bertoltu Brehtu, Milošu Crnjanskom, Federiku Garsiji Lorki, Rastku Petroviću i Aleksi Šantiću.
Neponovljive stihove govoriće i pevati glumci Dušanka Stojanović Glid i Slobodan Ljubičić i muzički umetnici Danka Stojiljković i Ljubodrag Begović. Pevače će pratiti pijanista i kompozitor Rade Radivojević.
„Povelja pesničkih vatri“ za celokupno stvaralaštvo biće uručena Peru Zupcu, pesniku „Mostarskih kiša“ i hiljada drugih stihova sa kojima su stasale brojne generacije na balkanskim prostorima i u mnogim drugim zemljama.
Ovo priznanje do sada su dobili pesnici: akademik Ljubomir Simović, Radomir Andrić, Ljubivoje Ršumović.
U programu će nastupiti i učesnici tradicionalnih međunarodnih Beogradskih susreta pisaca, gosti Udruženja knjiženika Srbije iz Nemačke, Turske, Ukrajine, Makedonije i njihovi domaćini iz Srbije: Ludvig Lege, Mesut Šenol, Dmitrij Buragov, Hristo Petreski, Miljurko Vukadinović, Vojislav Vukotić, Mirjana Ranković Luković, i Milosav Radibratović. Publika će imati priliku da pozdravi i članove Hora Osnovne škole „Dimitrije Tucović“ iz Čajetine i muzičke pedagoge Marka Kutlešića i Marka Džambasovića.
Učesnike, goste i publiku pozdraviće Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, a Povelju uručiti Arsen Đurić, predsednik Organizacionog odbora ove tradicionalne kulturne manifestacije i zamenik predsednika opštine Čajetina. Zlatiborsko veče  ukrasiće i  velika vatra kod spomenika palim herojima na Šumatnom brdu, jednom od najlepših vrhova Zlatibora, koju će zapaliti, Pero Zubac, dobitnik „Povelje pesničkih vatri“.
Scenario i režiju potpisuju Aleksandar Avramović i Jovan Marković, voditeljka programa je Marija Jeremić, a organizatori su  Opština Čajetina, Turistička organizacija Zlatibor,Udruženje književnika Srbije, Produkcijska kuća „Fit“ iz Beograda i „Maja film“ iz Užica.
Prijatelji manifestacije: RTS – Izdavačka delatnost, hotel „Palisad“ i „Prometej“ Novi Sad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest