Omladinsko-kulturni “multifunkcionalni“ objekat na Zlatiboru

Početak izgradnje Omladinsko-kulturnog centra na Zlatiboru, započet je 19. septembra 2016. godine. postavljanjem kamena temeljca, u prisustvu predsednika opštine Čajetina Milana Stamatovića, zamenika predsednika opštine Čajetina Arsena Đurića i ministra za trgovinu, turizam i telekomunikacije Rasima Ljajića, naravno polaganju kamena temeljca prisustvovali su i ostali koji su hteli da se slikaju za vreme polaganja, a tu su bili i mediji. (Slika 1.) 

Tada je objavljeno, da je rok za završetak kompletnih radova je 1. septembar 2017. godine.

Slika 1

Sada je 2019. godina, a nadležni su najavili završetak radova i otvaranje za Vidovdan 2019. godine. To što su svi rokovi probijeni i nije problem, na to se naviklo. Danas smo u mogućnosti da u par klikova i jednostavnom pretragom na internetu dođemo do informacija kako je išla dinamika radova, obećanja i rokovi. Danas smo svedoci vremena u kome opštinsko-turistički bilten, u 2019. godini, na naslovnoj strani napiše “naše prolećne investicije. Slika 2. Ovo su prolećne investicije godinama unazad.

Slika 2

Koliko zapravo košta izgradnja Omladinsko-kulturnog centra na Zlatiboru

Kao što se vidi na slici 1., početna procena je bila 130 miliona dinara. Sledeće godine cena je porasla za tričavih 40 miliona dinara (Slika 3.) tako da je nova procenjena vrednost izgradnje Omladinsko-kulturnog centra na Zlatiboru 170.000.000 dinara. Da bi u izjavi, 2019. godine zaključili da je vrednost radova bila 227.000.000 dinara, to je oko 1.891.000 EVRA. Kvadrat izgradnje je koštao blizu 1000 evra.

Pitanje koje se postavlja, kako su i zašto su radovi u roku od 3 godine, poskupeli za skoro 100.000.000 dinara, ili oko 830.000 EVRA?

Izgradnju ovog centra na Zlatiboru pomoglo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, na čelu sa ministrom Rasimom Ljajićem. Ministarstvo je za izgradnju multifunkcionalnog objekta na Zlatiboru izdvojilo ukupno 45.000.000 dinara.

 

Slika 3

Kako je u jednom tekstu istakao zamenik predsednika opštine Arsen Đurić, “ovaj objekat je jedan zaista veliki multifunkionalni objekat sa preko 2000 m2, koji je nedostajao Zlatiboru, za organizaciju različitih kulturnih događaja i manifestacija, posebno u zimskom periodu jer do sada nismo imali adekvatan prostor“.

Iako se znalo da je ovaj objekat u izgradnji, opština Čajetina je ove, 2019. godine, kupila Sportsko-turistički centar “WaiTai“, koji ima halu, salu, kancelarije, smeštajne jedinice i prostor za održavanje raznih manifestacija u zimskom periodu.

 

Kome je namenjen objekat Omladinsko-kulturni centar

Objekat Omladinsko-kulturni centar je veličine od oko 2.000 kvadrata koji će imati salu za bioskopske projekcije i pozorišne predstave, galeriju, biblioteku, prostor za omladinske i druge sadržaje, kancelarije za opštinsku upravu, inspekcijske službe i omladinska udruženja. Slika 4.

Postavlja se pitanje, ako je omladinsko-kulturni centar, kako sam naziv kaže, za omladinu i kulturu, zbog čega će u njemu biti kancelarije opštinske uprave, inspekcijske službe, apartmani, sobe i sl.?

Slika 4

 

Konačno, nameće se pitanje, da li je turističkom i naseljenom mestu Zlatibor potreban ovoliki broj javnih objekata i ustanova (u okviru opštine Čajetina ima još Javnih preduzeća i ustanova, različitih delatnosti), koji su skupi za održavanje i na teretu su svih građana koji žive na teritoriji opštine Čajetina i naseljenog mesta Zlatibor.

 

Jedan komentar na “Omladinsko-kulturni “multifunkcionalni“ objekat na Zlatiboru

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pin It on Pinterest