Od 1. aprila mogućnost ,,Iskazivanja interesovanja za upis dece u osnovnu školu“ elektronskim putem

Upis dece u prvi razred osnovne škole, koji tradicionalno počinje 1. aprila, ove godine će, zbog aktuelne situacije i vanrednog stanja, početi kasnije. Umesto upisa, roditelji i drugi zakonski zastupnici će od srede, 1. aprila 2020. godine biti u mogućnosti da stupe u kontakt sa školom u koju žele da upišu svoje dete preko nove usluge „Iskazivanje interesovanja za upis u osnovnu školu“ na Portalu eUprava, kao i telefonskim putem.

Novu e-uslugu zajednički su izradili timovi Kabineta predsednika Vlade, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Na ovaj način, škole će evidentirati zainteresovanost roditelja da upišu dete u određenu školu kako bi okvirno znale koji broj đaka mogu da očekuju. Svi roditelji koji će koristiti ovu elektronsku uslugu, biće obavešteni o datumu upisa u osnovnu školu čim isti bude bio definisan.

Po definisanju datuma upisa u osnovnu školu, na Portalu eUprava biće dostupna usluga zakazivanja termina za upis i testiranje koja će omogućiti roditeljima da jednim odlaskom u školu završe sve procedure oko upisa deteta i to bez potrebe donošenja ijednog dokumenta, kao i da obave testiranje sa psihologom/pedagogom. Škole će u unapređenoj elektronskoj usluzi eUpisa po službenoj dužnosti pribaviti podatke iz matične knjige rođenih, iz evidencije prebivališta i iz zdravstvenog informacionog sistema o obavljenom lekarskom pregledu.

Roditelji/drugi zakonski zastupnici, koji su građani Republike Srbije mogu elektronskim putem da iskažu interesovanje za upis deteta u osnovnu školu pokretanjem ove usluge.

Potrebno je da:
 –  Budete registrovan korisnik
 –  Pokrenete uslugu
 –  Odaberete školu*
 –  Popunite podatke o detetu koje biste želeli da upišete u školu
 –  Ostavi broj telefona kako bi škola mogla kontaktirati sa njim

*Zahtev ne može da se podnese školi kojoj dete teritorijalno ne pripada i za koju je već podnet zahtev za upis, na koji škola ima obavezu da odgovori u roku od 30 dana od prekida vanrednog stanja.

Važno: Imajući u vidu vanredne okolnosti, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja će naknadno odrediti datum početka upisa, o čemu ćete biti obavešteni i moći ćete zakazati termin za upis i testiranje elektronskim putem.

Ovde se nalazi Upustvo za roditelje

Ovde se nalazi link ka sajtu eUprava

Za više informacija pozovite Ministarstvo prosvete

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest