Pomoć Fondacije Ana i Vlade Divac za najugroženije građane Užica

U organizaciji Fondacije Ana i Vlade Divac i lokalnih partnera obezbeđeni su paketi pomoći za najugroženije građane Užica. Građani Srbije iz osetljivih kategorija posebno su pogođeni krizom izazvanom koronavirusom i potrebna im je dodatna briga i podrška.

Kroz projekat „Pomoć najugroženijim sugrađanima u borbi sa Kovidom 19“, obezbeđeno je 10.000 porodičnih paketa sa osnovnim namirnicama i higijenskim sredstvima, koji će biti podeljeni jednoroditeljskim porodicama, korisnicima narodnih kuhinja, višečlanim porodicama, stanovnicima nehigijenskih naselja, porodicama koje brinu o deci ili odraslima sa invaliditetom, te pojedincima koji žive i rade na ulici.

Projekat realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac u saradnji sa Grupom 484 i uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji. „U toku je drugi krug podele paketa našim najugroženijim sugrađanima i to u Šapcu, Užicu, Priboju, Vranju, Beogradu i Ćupriji.

Tokom juna prvi paketi su podeljeni u sedam gradova Srbije – u Somboru, Leskovcu, Beogradu, Subotici, Somboru, Čačku, Nišu, Leskovcu i Prokuplju. Podelu pomoćirealizujemo sa čak 110 lokalnih partnera – sa lokalnim institucijama, udruženjima građana i volontera i Crvenim krstom od kojih su mnogi dugogodišnji saradnici Fondacije i od kojih smo dobili veliku podršku i informacije o potrebama građana kada je u pitanju raspodela pomoći. Ovom prilikom želimo da se zahvalimo našim partnerima na projektu – Grupi 484 i Ambasadi Kraljevine Norveške u Srbiji“, rekla je Ana Košel, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac.

U Užicu će biti podeljeno više od 900 paketa u više lokalnih udruženja zlatiborskog okruga, namenjenih višestruko ugroženim građanima – osobama sa smetnjama u razvoju, višečlanim porodicama sa malim primanjima, obolelima od cerebralne paralize i dečje paralize, multiple skleroze, distrofije, udruženju slepih i slabovidih, udruženju gluvih i nagluvih, korisnicima narodne
kuhinje i osobama koje nemaju svoj dom.

Zbog trenutne situacije sa epidemijom kovid 19 volonteri lokalnih udruženja sporučiće deo paketa korisnicima na kućne adrese i sa minimalnim brojem dolazaka u udruženja kako bi se rizik izlaganja najugroženijih grupa virusu sveo na minimum. „Ova akcija humanitarnog karaktera ima višestruko značenje za članove ovih osam Udruženja i korisnike usluge Dnevnog boravka, njih preko 600, koji će dobiti pakete zahvaljujući donatorima. Pre svega kao dodatna podrška i pomoć u ovom teškom periodu izazvanom pandemijom „Kovid19“. Ali i kao psihološki momenat sadržan u plemenitom činu i činjenici da se nas neko setio u ovom momentu.

Kad smo svi, prirodno, okrenuti najviše sebi i svojim najbližima. A ovde se radi o ljudima koji su i bez ove situacije okrenuti mahom sebi i avojim najbližima, sa iskustvom i socijalne i fizičke distance i izolacije i u „redovinim“ okolnostima. Taj ljudski, emotivni i psihološki aspekt ovog čina ima jednaku težinu kao i materijalni. I na tome smo donatorima neizmerno zahvalni“ – istakao je Čedomir Cicović, predstavnik osoba sa invaliditetom iz Užica.

Cilj ovog projekta je pomoć porodicama koje žive na rubu ili ispod granice siromaštva, a u otežavajućim okolnostima svakodnevnog života, kao što je briga o bolesnom članu porodice, nezaposlenost ili gubitak posla. Porast straha, depresije i neizvesnosti, usled pandemije Kovida 19, dodatno otežavaju život ovih porodica. U toku dvomesečne akcije biće podeljeno ukupno 10.000
paketa.

Vrednost projekta „Pomoć najugroženijim sugrađanima u borbi sa Kovidom 19“ iznosi 200.000 evra, a obezbedila ih je Ambasada Kraljevine Norveške u Srbiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest