Bruka! Neustavne odluke rukovodstva opštine Čajetina o ozakonjenju objekata na Zlatiboru

Neustavno, nezakonito, diskriminatorski, … samo su neke od reči Ustavnog suda na odluke koje su doneli odbornici vladajuće većine u Skupštini opštini Čajetina.

Ustavnom sudu podneta je inicijativa za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti člana 4. i 5. Odluke o mogućnosti ozakonjenja objekata, koja je usvojena na Skupštini opštine Čajetina 2015. godine i člana 1. Odluke o izmeni i dopuni Odluke o mogućnosti ozakonjenja izgrađenih objekata koja je usvojena na Skupštini opštini Čajetina 2016. godine.

Ustavni sud na sednici održanoj 26. decembra 2019. godine, doneo je Odluku da su odredbe člana 4. i 5. Odluke o mogućnosti ozakonjenja izgrađenih objekata i člana 1. Odluke o izmeni i dopuni Odluke o mogućnosti ozakonjenja objekata izgrađenih na Zlatiboru – NEUSTAVNE.

Naime, Skupština opština Čajetina, 2015. godine., donela je Odluku da investitori nelegalno i bespravno izgrađenih objekata mogu da plate oko 30.000 dinara po metru kvadratnom i da time stiču uslov za nastavak postupka ozakonjenja objekta.

Kako se navodi u obrazloženju Ustavnog suda, Skupština opština Čajetina prekoračila je svoja ovlašćenja kada je osporenom Odlukom propisala obavezu investitora nelegalnih objekata da plate troškove za uvećano opterećenje korišćenja komunalne infrastrukture i odredila visinu ovih troškova.

Dalje se navodi, da pored toga što su ove Odluke nezakonite u formalnom smislu, one nisu u saglasnosti sa Zakonom o ozakonjenju objekata ni u materijalno pravnom smislu.

Ustavni sud ocenio je da Odlukom Skupštine opštine Čajetina, povređen princip zabrane diskriminacije iz člana 21. Ustava, s obzirom da se investitorima nelegalnih objekata na teritoriji opštine Čajetina, bez objektivnog i razumnog opravdanja uslovljava nastavak postupka ozakonjenja ako plate “troškove za uvećano opterećenje korišćenja komunalne infrastrukture“, čime ova lica ostvaruju pravo na ozakonjenje objekata uz veća novčana plaćanja u odnosu na investitore nelegalnih objekata na teritoriji drugih opština.

Dalje, u obrazloženju se navodi da Skupština opština Čajetina nije ovlašćena da propisuje obeveze investitorima nelegalno izgrađenih objekata da plate troškove za uvećano opterećenje korišćenja komunalne infrastukture, a nije ovlašćena da propiše slučajeve u kojima se ovi troškovi ne plaćaju, kao što je i učinila u Odlukama i izmenama i dopunama o mogućnosti ozakonjenja nelegalnih objekata.

Skupština opština Čajetina je čak donela i osporenu Odluku kojom se dozvoljava ozakonjenje onih objekata koji su izgrađeni do dva sprata više u odnosu na dozvoljenu spratnost propisanu planskim dokumentima opštine Čajetina. Ne poštuju ni svoje Odluke koje su odbornici vladajuće stranke usvojili na nekoj od sednica Skupštine opštine Čajetina.

U nastavku pročitajte celo Obrazloženje odluke Ustavnog suda.

Odluka i obrazloženje Ustavnog suda 2020. godine

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest