Svetski dan napuštenih životinja. Ništa od prihvatilišta za pse i mačke na Zlatiboru

Danas se obeležava Svetski dan napuštenih životinja. Kako ne bi bilo zabune, postoji još jedan datum koji je posvećen napuštenim životinjama, a to je Međunarodni dan napuštenih životinja i obeležava se 17. avgusta, inicijativa da ove životinje imaju svoja dva dana u godini potekla je od holandskih aktivista, a sve u cilju podizanja svesti ljudi o važnosti ovog problema.

Procenjuje se da oko 75 odsto svetske populacije pasa i mačaka nema svoj dom, odnosno da se mogu okarakterisati kao lutalice.

Životinje koje žive na ulici, prepuštene su same sebi, pa su česte žrtve zlostavljanja, mučenja, a stalno su izložene i različitim opasnim bolestima. Za sve što im se dešava, životinje su najmanje krive. Glavni uzrok povećane populacije pasa i mačaka na ulicama je njihovo nekontrolisano razmnožavanje i stereotipi o sterilizaciji kućnih ljubimaca.

Opština je Čajetina je pre više godina razglasila vest o izgradnji prihvatilišta za pse i mačke, izdvojena sredstva od 10.000.000 dinara, oko 85.000 evra. Ovaj projekat pokrenulo je opštinsko preduzeće “Zlatiborski Eko agrar“.

Sugrađani naseljenog mesta Zlatibor svedoci su velikog broja pasa lutalica na ulicama Zlatibora, koji predstavaljaju višegodišnji problem za sve stanovnike i turiste koji posećuju ovo turističko mesto. Pogledajte kako je sve počelo, a kako se završilo.

Ovako je počelo, …

 

…, a ovako se završilo!

Postavlja se pitanje, zašto nije izgrađeno prihvatilište za pse i mačke? Odgovora bez.

*Napomena: Ako vam se ovo ne sviđa ova vest, slobodno se iselite i naselite mars.

Jedan komentar na “Svetski dan napuštenih životinja. Ništa od prihvatilišta za pse i mačke na Zlatiboru

  • 6. aprila 2021. u 22:26
    Permalink

    Posedujem apartman vec 2 godine na Zlatiboru i boravim vise meseci tokom godine .Bio sam do pre par dana i uocio da je Zlatibor prepun pasa lutalica a povecao se i broj vlasnika koji su setali svoje ljubimce ali naravno nisu vodili racuna o onome sto njihovi ljubimci ostavljaju za sobom!! Sta ce tek biti tokom glavne sezone mogu samo da nagadjam! Katastrofa u najavi!

    Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest