Zaustavimo štetni Zakon o vodama!

WWF i RERI pokrenuli su peticiju za prikupljanje najmanje 100.000 potpisa, kao osnov za raspisivanje referenduma o Zakonu o vodama, koji je bez ikakvog učešća javnosti usvojen u Narodnoj skupštini Srbije.

Povlačenje neustavnog predloga Zakona o vodama već je zahtevalo preko 40 organizacija civilnog društva.

Link za peticiju – https://peticije.kreni-promeni.org/petitions/izvor-zivota-trazi-izbor-zivota-zaustavimo-stetni-zakon-o-vodama

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu – RERI i Svetska organizacija za prirodu – WWF pozivaju građane Srbije da svojim potpisima podrže peticiju za raspisivanje referenduma o neustavnim i nezakonitim izmena Zakona o vodama.

Članom 2. Zakona o referendumu predviđeno je da građani referendumom odlučuju o pitanjima iz nadležnosti Narodne skupštine. Članom 10. istog Zakona predviđeno je da akt o raspisivanju republičkog referenduma donosi Narodna skupština na predlog najmanje 100.000 birača, što RERI i WWF Adria ovom inicijativom žele da postignu.

Predloženim izmenama i dopunama, se između ostalog, menjaju odredbe o načinima korišćenja i davanju u zakup vodnog zemljišta. Tako se predviđa uvođenje mehanizma „neposredne pogodbe“ pri davanju u zakup vodnog zemljišta u javnoj svojini za korišćenje rečnih nanosa i za postavljanje plutajućih objekata (splavova). Ovaj primer pokazuje da se Predlogom zakona značajno menja regulatorni okvir upravljanja vodama i vodnim zemljištem i da se nikako ne radi o tehničkim izmenama za koje javnost nema interes, već naprotiv, o suštinskoj promeni procedure odlučivanja o raspolaganju javnim dobrima. Na ovaj način se dodatno otvara prostor za koruptivne aktivnosti, a eliminiše princip transparentnosti i javnih nabavki u raspolaganju resursima koji predstavljaju najvažnije javno dobro – vodu. 

Građani Slovenije su se na nedavno održanom referendumu u ogromnoj većini (čak 87% izašlih birača) izjasnili protiv izmena Zakona o vodama i odbili da svoje vodne resurse prepuste nekontrolisanoj uzurpaciji bez realnih kontrolnih mehanizama.

Ubeđeni smo da bi građani Srbije u sličnom, gotovo istom broju rekli NE privatizaciji i uzurpaciji njihovih reka – samo kada bi ih neko pitao.

Zbog toga ovom peticijom pozivamo sve punoletne građane Republike Srbije da iskoriste svoje pravo i traže od vlasti podizanje ovog pitanja na referendumski nivo, jer – VODA JE ŽIVOT!

 

2 komentara na “Zaustavimo štetni Zakon o vodama!

 • 17. jula 2021. u 07:24
  Permalink

  Zašto mašine buse temelje od 7h? Mislim na onog nesretnog Vukadina što napravi ekocid na Djurkovcu. Bedno

  Odgovori
 • 17. jula 2021. u 15:19
  Permalink

  Ludaci rasprodaju sve pa I vodu.
  „Bice para“blebece vodja.
  Ali nece vode.

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest